Diétázóknak - csicsóka

 

A CSICSÓKA nagyon egyszerűen termelhető,

bőven termő és ellenálló növény;

gumótermésének pedig az a fontos jó tulajdonsága van,

hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják.

 

csicsóka

 

Márpedig ez igazán nagy jelentőségű dolog,

hiszen az orvosi statisztikák szerint százezer honfitársunk szenved

ebben a különlegesen diétás étrend betartását követő betegségben.

Ezért érdemes az érintett családok kertjében legalább néhány bokor csicsókát ültetni.

Története

A csicsóka Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.

Legnagyobb tömegben Franciaországban termelik,

mintegy 150 ezer hektár területen.

 

Legföljebb találgatni lehet, hogy a furcsa,

kissé mulatságos nevét honnan nyerte.

Az orosz, a német, a francia, a cseh, a lengyel, a bolgár

és a román nyelvben topinamburnak nevezik,

csak az "extravagáns" angol nyelv mondja jerusalem artichoke-nak.

Nálunk elég általános az esküvői jókívánság: szaporodjatok, mint a csicsóka!

 

A fészkesvirágzatúak közé tartozik, és közeli rokonságban áll a napraforgóval.

Tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni,

de később már nem, mert a csicsóka Sárga virágai

a napraforgóéhoz képest kicsinyek,

és jóval később, augusztus elején virítanak.

  Magot a csicsóka virága nem érlel, ezért a gumók elültetésével szaporítják.

Gumói, amelyek valójában megvastagodott szárképletek,

nem közvetlenül a tövön, hanem 5-20 cm hosszú száron ülnek,

emiatt nagyobb területen helyezkednek el.

Ezért nehéz valamennyi gumót felszedni a fészekből!

Héjuk színe lehet fehér vagy sárga, de leggyakrabban olyan színű,

mint a rózsaburgonyáé.

A gumók húsa hófehér.

Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.

Termesztése

A csicsóka a nyirkos, üde talajokat kedveli,

de a leggyengébb talajokon is megél.

 

A kert sarkában van a helye, ahol más, igényesebb növényeket

valami ok miatt nem lehet megtermelni.

Nagyon jó szolgálatot tesz gyeptörésben és akkor,

ha a kezdő kertész gyomos, gyepes telket vesz művelés alá. Pionírnövény!

Természetesen a csicsóka is meghálálja az istállótrágyázást

és a nitrogént, foszfátot és kálit tartalmazó műtrágyákat.

A klíma az ország minden vidékén megfelel a csicsóka termesztéséhez.

 

Gumója ültetésével szaporítjuk.

Legjobban a "földből földbe" módszer vált be,

vagyis az olyan ültetés, hogy a földből kiszedett gumókat

azonnal elültetik más helyen.

Erre bőségesen van idő, mert a csicsóka ültetési ideje

októbertől május elejéig tart, de a legjobb március végén ültetni.

Föltétlenül ajánlatos a tavaszi ültetés a bekerítetlen,

erdő közeli kertekben, mert a gumókat a vaddisznók előszeretettel túrják ki.

(A csicsóka leveles szára viszont az őzek, a szarvasok és a nyulak kedvelt takarmánya.)

 

Ahol egyszer megtelepítettük a csicsókát, ott nem kell néhány évig újra ültetni,

mert a kiszedéskor rendszerint marad a földben annyi gumó,

amennyiből a következő évben is fejlődnek bokrok,

4-5 évi egy helyben maradás után azonban a gumók annyira elaprózódnak,

hogy akkor új helyre kell őket telepíteni.

Csicsóka

 

A csicsóka kezdetben lassan nő.

Ebben az időben a tövek környékét kapálással kell gyommentesen tartani.

Később a hajtások növekedése felgyorsul,

és a lombozat annyira beárnyékolja a talajt,

hogy a gyomok meg sem élnek alatta.

A kifejlett gumók szedését október elején kezdhetjük meg,

de folyamatosan is szedhetjük még télen is.

Arra kell ügyelni, hogy minden gumót kiszedjünk,

nehogy a következő évben akaratunk ellenére hajtsanak ki.

Egy bokor alól 5-8 kg gumót szedhetünk fel.

Felhasználása

A csicsóka fontos diabetikus eledel lehetne.

A 20-28 % szárazanyagot tartalmazó gumókban

14-16 % inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak

. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben

és gyorsabban emészthető a répacukornál.

A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasonítja át.

 

Csicsóka

 

Ma már tudjuk, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas.

Ha a gumókat főzés előtt vízben áztatjuk, akkor az édeskés ízűk is eltűnik.

Változatlanul fennáll azonban a gond a tárolással,

mert csak alacsony hőmérsékletű,

még magas légnedvességű helyiségben nem fonnyad meg.

Nyirkos homokban azonban - tapasztalatom szerint - hónapokig eltartható.

A legjobb módszer: mindig annyit kiszedni belőle, amennyit azonnal felhasználnak.

 

A burgonyához hasonlóan készíthető el;

saláta, kötet, töltelék, kirántott, sült ételek alapanyaga.

Tisztítása nem könnyű, mert a dudoros felületéről a héját

elég hosszadalmas munkával lehet eltávolítani.

 

 

Hogyan fogyasszuk?

A csicsóka elsősorban kalóriaszegény alap-élelmiszernek tekinthető.

Természetesen nyersen a leghasznosabb,

de a csicsókából készült ételek kellemes ízűek

és nagy előnyük, hogy könnyen emészthetők.

Készítenek belőle salátát, de a háziasszonyok hasznosítják sütve és főzve is.

Van, aki még pogácsát is süt belőle.

Kitűnő turmixital készíthető belőle naranccsal, citrommal, almával.

Bizonyos vidékeken közkedvelt a csicsókafőzelék is,

sőt egyes háztartásokban a meghámozott vékonyra szelt csicsókát

forró olajban meg is sütik.

 

Csicsókás pogácsa recept


Csicsókás pogácsa

 

hozzávalók 6 főre
  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg tisztitott főtt csicsóka
  • 15 dkg Rama / 10 dkg zsír olvasztva
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 4 ek búzakorpa
  • 4 ek lenmag
  • 1 ek só
  • fehérbors
  • feketebors ízlés szerint
  • szükség esetén 1-2 ek tejföl

 

elkészítés
  1. A csicsókát megfőzzük, ha megfőtt megtisztítjuk, pépesítjük, kissé hagyjuk hűlni.
  2. Az élesztőt megfuttatjuk.
  3. Amikor a csicsóka éppen langyos már, a többi összetevővel, és ha kell, 1-2 kanál tejföllel könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle.
  4. Kicsit pihentetjük, ha van időnk, akkor úgy 15 percet, ha nincs, nem muszáj, kihagyható.
  5. A tésztát lisztezett deszkán nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk.
  6. Késsel bekockázzuk a tetejét.
  7. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  8. Zsírozott-lisztezett vagy sütőpapirral bélelt tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat.
  9. Tetejüket pirospaprikás tejjel megkenjük, és hagyjuk kelni.
  10. Amikor megkelt (kb. fél óra), előmelegített sütőben pirosra sütjük.
sütési hőfok:
160°C
sütési mód:
hőlégkeveréses
 
 

Csicsóka chips recept

Fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek ajánlom



Csicsóka chips
  • előkészület:
  • sütés:
hozzávalók 2 főre
  • csicsóka
  • étkezési keményítő
  • napraforgó olaj

 

elkészítés
  1. Mossuk és hámozzuk meg a csicsókát.
  2. Zöldséghámozóval vágjuk vékony szeletekre.
  3. Forgassuk meg keményítőben.
  4. Bő, forró olajban süssük ki.
  5. Csöpögtessük le.
  6. Sózzuk meg.

 

Diétázóknak - csicsóka hozzászólásai

Szólj hozzá

Kereső

 

 

" Barát,
aki
éltünkbe
hoz száz
örömet
és csodát,
ha van
barátod,
majd
meglátod
egyre
szebb lesz
a világ."
 


" Add meg
minden
napnak
az esélyt,
hogy
életed
 legszebb
napja
legyen."



" Van úgy,
hogy,
megváltoznak
a szavak,
mert nem
tudjuk
mit hoz
a holnap.
Árkokat
ás amik
elválasztanak,
vagy hidakat
emel, amik
még jobban
összekötnek."



" Van az
emberi
szívnek egy
halk szavú,
előkelő
vendége
néha: az
emlékezés."



Az élet attól
szép,hogy
bármi
megtörténhet,
és attól
nehéz,hogy
meg is
történik."



" Milyen
öröm
örömet
okozni,s az
emberek
mégis
milyen
ritkán
szánják rá
  magukat. "
/ Németh
   László /



" Egy kedves
szó olyan,
mint a
 tavaszi
napsütés."



" Az a tudat,
hogy
szerethetsz
és szeretnek,
olyan
 melegséget ,
gazdagságot
az életnek,
amit
semmi más
nem pótol. "



" Ha szeretnek
olyan,mintha
kétfelől
sütne ránk
a Nap."




" A sok kis
jelentéktelen,
egyszerű
gesztus teszi
elvislhetővé
az életet.
Egy mosoly,
egy érintés,
egy szó,
kedvesség és
törődés. "



" A nagy
szavak
nem érnek
semmit.
Elszállnak
mint az
őszi szél.
De a
szeretet,
ha szívből
 fakad
elkiséri az
embert,
ameddig él."



" A boldogság
az élet apró
dolgaiban
rejlik.
Aki nem
figyel,
annak
számára
láthatatlan
marad. "




" Mennyi
szín és
furcsaság
az élet,
mindez
mennyi
  emlék és
   remény."


0.01 mp