Mókusok

Feje gömbölyű, dús fülpamacsa
és hosszú szőrzetű farka van.
Bundájának színe változó,
vörösbarnától a hamvasfeketéig.
Télen a hasi oldal mindig fehér.
Szeme fekete, ragyogó.
Megnyúlt testűek,
fejük zömök, farkuk hosszú.
Szemük nagy, mellső végtagjaik rövidek,
és négy ujjat viselnek.
A hátsó lábakon 5 ujj található.
Gyors mozgású, ügyes állatok.
A fogságot jól elviselik.
ÉLŐHELY:
Elsősorban erdőkben, mezőkön, parkokban,
lakott területen fordulnak elő.
TÁPLÁLKOZÁSA:
Táplálékuk elsősorban magvakból,
gyümölcsökből áll.
Ezt egészítik ki időnként rovarokkal,
gombákkal, madár tojásokkal és fiókákkal.
Odújukba télire tetemes mennyiségű
ennivalót szoktak felhalmozni.
Fészkét ágakból, gallyakból készíti,
de néha faodvakat foglal el.
Kora reggel és sötétedés előtt a legaktívabb.
Igazi téli álmot nem alszik.
Fő ragadozói a nyuszt, nyest,
menyét, vadmacska.
Préméért is vadászták.

Fazekas Anna: A mókus
A diófán hervadtak a lombok;
a nyár utója volt.
a magasban gyorsan mozgott
egy fürge barna folt.
Alig lehetett észrevenni
a rőt levelek között:
diót akart egy mókus csenni,
és ágról ágra szökött.
- Adj egyet – szóltam,
hanem a vásott
kismókus nem felelt.
Egy lyukas diót
a fejemhez vágott,
és menten elszelelt.












